Co warto wiedzieć o ogrzewaniu?

Co warto wiedzieć o ogrzewaniu? czyli nagrzewnice nadmuchowe na olej przepracowany u będą mogły spokojnie ogrzewać swój w okresie zimowym. Powinny one także pamiętać o tym, żeby dokonać kupna potrzebnego im drzewa odpowiednio szybciej, ponieważ drzewo sprzedawane na krótko przed roz

Dodane: 24-04-2019 15:26
Co warto wiedzieć o ogrzewaniu?

nagrzewnice nadmuchowe na olej przepracowany


Zamówienie drzewa na opał

Wszystkie osoby, które posiadają tradycyjne piece grzewcze muszą dbać o posiadanie dostatecznej ilości drzewa opałowego. Dzięki temu będą mogły spokojnie ogrzewać swój w okresie zimowym. Powinny one także pamiętać o tym, żeby dokonać kupna potrzebnego im drzewa odpowiednio szybciej, ponieważ drzewo sprzedawane na krótko przed rozpoczęciem zimy jest najdroższe. Zamówienia na drzewo opałowe są przyjmowane przez różne firmy usługowe posiadające dostęp do dużej ilości drzewa. Może być ono przywożone do klienta specjalnymi samochodami pozostającymi na wyposażeniu takich firm, a magazynowane jest zwykle w kotłowni. Może także znajdować się na dworze blisko kotłowni pod odpowiednim zadaszeniem, jednocześnie nie musi być niczym przykrywane.


Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła

Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to:

materiały stałe:
węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks)
inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.)
materiały gazowe:
gaz miejski
gaz ziemny
mieszanka gazów: propanu i butanu,
materiały ciekłe:
ropa naftowa lub olej opałowy.

Piec opalany węglem ? izbowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.

Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Wykorzystanie metody nagrzewającej w warunkach domowych

nagrzewnice nadmuchowe na olej przepracowany

Metoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.